Back to news
26/03/20

WinSys verbindt huisartsenposten en crisisteam in Coronatijd

Column door Martin Kooiman, CEO WinSys

In de Coronatijd is het voor WinSys extreem hard werken. Natuurlijk werken ook onze eigen mensen veelal thuis maar als het echt moet volgens de voorschriften op locaties bij klanten. We vallen dan ook onder de kritische sector. Als eigenaar van een belangrijk datacenter in Amsterdam en een verbindende factor in ons dagelijks werk, zorgen we er juist nu voor dat onze klanten echt overal kunnen doorwerken met hun kantoorautomatisering.

Eigenlijk is dat voor ons helemaal niet nieuw, dat doen we al sinds 1997 en dus hebben we ook heel wat ‘crisissen’ gezien en aangepakt. Juist op dat soort momenten is het voor ons van belang om te laten zien wat we anders doen. En anno 2020 gebruiken we daarvoor niet alleen maar ons datacenter, maar natuurlijk ook de nieuwste techniek waarover ik in februari nog bij BusinessClass heb mogen vertellen hoe belangrijk dit ‘omdenken’ is. De klanten in de havens maar ook in de zorg, de educatie of bijvoorbeeld de accountants die al zijn aangesloten en werken met onze integrale oplossing, zijn niets anders gewend. Ze kunnen alles, dus oude software, nieuwe toepassingen en zelfs de aansturing van hun apparatuur, al veel langer op afstand.

Huisartsenposten en crisisteam schakelen snel
Nu in de Coronatijd is dat laatste niet alleen cruciaal maar er moet ook op een snelle en eenduidige manier kunnen worden gecommuniceerd. Met beeld, geluid en natuurlijk ook met data heen en weer. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de huisartsenposten, welke we naast dus de vele andere mooie bedrijfstakken sinds twee jaar bedienen. Hier waren in rap tempo laptops, camera’s, microfoons en headsets nodig maar ook veilige wifi en natuurlijk, het belangrijkste, de software of beter gezegd, de cloudoplossing die ook gelijk voldoet aan alle eisen. Je moet er toch niet aan denken dat ineens je patiëntendossier op straat komt te liggen. Daarvoor gebruiken we Microsoft Teams. Dus van levering van de hardware tot de oplossing, ineens moest alles vliegensvlug worden uitgeleverd. Maar met alle rekenmodellen die we ook zelf gebruiken, zagen we dit natuurlijk al aankomen. Daarnaast helpt het dat we veel internationale organisaties bedienen die ons ook al veel eerder vertelden dat COVID-19 echt iets is wat we serieus moesten nemen. En we hebben het gedaan en hoe! Inmiddels werken meer dan 120 huisartsenpraktijken in Noord-Holland en een deel Zuid-Holland met elkaar samen, overleggen dagelijks via Teams en zelfs het crisisteam schakelt sneller dan ooit tevoren. Natuurlijk maakt het ons trots dat we ons steentje hierin mogen bijdragen.

Havenbedrijven
Maar het gaat verder dan alleen dit, want ook de maakindustrie wil door en dus werd ineens de beslissing om over te stappen niet langer uitgesteld. Wij fixen het gewoon! Met een geweldig team specialisten drukken we nog even die omzetting naar de cloud door. Bijvoorbeeld bij een groot accountantskantoor (Boekestijn en Partners) en een productiebedrijf voor plastics (Egmond Plastic). En we laten de mannen in de havens ook gewoon thuis doorwerken, zoals de Vletterlieden en olieverwerker (Petromark). En zelfs de vissers van Interfish in de havens van IJmuiden zetten we met spoed om. En dat alles in een tijdsbestek van nog geen twee weken, en naast de HCZK-organisatie (overkoepelde huisartsenposten). De complimenten vliegen ons dan ook om de oren. ‘Ik wil jullie super bedanken dat de hele administratie gewoon doorgaat’, aldus Mark van de Vletterlieden. Maar ook ‘Hoe jullie het doen, doen jullie het maar ik ben super blij en wat gaat het snel’, aldus Richard van Egmond Plastic. Of Nout van de HZCK die dagelijks in contact is met onze inkoop- en projectmanagers: ‘Top, die korte lijnen en het werkt ook allemaal, grote dank, ook namens de huisartsen.’

Nieuwe werken
Al met al is het een drukke tijd maar het is niet alleen maar geweldig. De extra druk wordt ook gevoeld door het eigen personeel. Toch dat extra uurtje wel maken, toch meer dan normaal beschikbaar zijn én blijven, voor klanten die natuurlijk soms ook nerveus zijn over hun eigen business. De eerste uitstel van betalingsverzoeken liggen helaas al op de mat om nog maar te zwijgen dat reizen naar landen als UEA waar eveneens onze business is, is uitgesloten. Maar dat is momenteel zelfs al lastig voor België! Nieuwe gesprekken doen we via Teams en ook ik ben dagelijks ‘online’ bezig met klanten en relaties. Meetings gisteren met het Global Knowledge platform waar ik onderdeel van ben, gaat niet via face-to-facemeetings of beurzen maar ook online. Samen met deze groep experts kijken we ook verder dan alleen maar naar de ontwikkeling van blockchain en andere technologie. We handelen, nu dan even vooral online maar niet minder effectief, de moeilijkste vraagstukken af en zorgen ervoor dat er overal  mondkapjes komen.

Niet iedereen blij
Tja… En mijn eigen dochter… Die is toch niet zo heel blij dat papa ook voor haar school heeft gezorgd dat alle lessen, proefwerken en alle instructies ook gewoon online door kunnen gaan. Want ook het Gymnasium Felisenum hier in Velsen-Zuid strooit nog even met complimenten: ‘Net op tijd overgestapt naar Teams en dank voor de heldere uitleg’, aldus rector Marcel. En zo doen we wat we kunnen en dat blijven we nog wel even doen als het aan mij ligt. Want Corona of niet, we verbinden mensen!

WinSys verbindt huisartsenposten en crisisteam in Coronatijd 3